Постижения 2017/2018

 ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА
НАЦИНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „АЗ МОГА ТУК И СЕГА“ – гр. ДЕВИН

Награждаването на Стефан

Трето място в категорията Видеоклип на националното състезание „Аз мога тук и сега“ спечели Стефан Аврамов от 12 клас на гимназията ни. Той трябваше да разработи рекламен видеоклип, за което му бяха необходими сценарий и артисти. Участниците от категория Видеоклип и Фотография си помагаха взаимно за реализирането на идеите си. Стефан е благодарен за актьорската игра на Явор и Михаил (от ЕГ „Гео Милев“) в неговата работа. Видеото на Стефан беше качено в Instagram Story.

 Стефан Аврамов получава правото да продължи образованието си без приемен изпит в пловдивски и технически университети.
Състезанието „Аз мога тук и сега“ е различно от останалите национални състезания. Задачите се научават в деня на провеждането му и учениците в рамките на деня изработват задачите по категории. От друга страна журито и менторите са изцяло хора от бизнеса, работещи в областта на съответната категория. Състезанието има характер и на уъркшоп със своите лекции, разговори, коментари, които менторите и журито провеждат с всички участници.


ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА НАЦИНАЛНАТА ОЛИМПИАДА
ПО ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ – гр. КЪРДЖАЛИ

 

На 21 и 22 април се проведе Национална олимпиада по история и цивилизация в град Кърджали. От добричка област беше класиран един участник – Стела Георгиева Илиева от 7а клас на ПМГ „Иван Вазов“ с ръководител Радка Вълчева. Тя се представи много добре и получи оценка Много добър 5,25. С тази оценка тя се нарежда сред най-добрите в страната.

 


ОТЛИЧНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА
НАЦИНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

На 4 февруари 2018 година се проведе Областен кръг на Националната олимпиада по български език и литература. Ученичката Стела Илиева от 7а клас зае второ място с 90 т.

 На 1 април 2018 година 108 ученици от цялата страна участваха в Националната олимпиада по български език и литература, която се проведе в гр. Сливен. Събитието бе предшествано от техническа конференция в зала „Зора“.

       Учениците бяха разпределени в три възрастови групи: VII клас; VIII – X клас; XI и XII клас. Комисия под председателството на главен асистент доктор Димка Димитрова от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ оценява работите на първата група, в която влизат 30 седмокласници, сред които – Стела Илиева от Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ – гр. Добрич. Неин ръководител е г-жа Вилияна Лазарова.

На тази конференция на всички участници бяха връчени грамоти за участие в Националната олимпиада по български език и литература. Нашият олимпиец – Стела Илиева от VII „а“ клас, се хвърли с много ентусиазъм в това голямо и изключително отговорно начинание. Сред 30 седмокласници тя зае тринадесета позиция.

       Браво, Стели! Пожелаваме ти успех в бъдещите твои начинания!


УЧЕНИЦИ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“ С ПЪРВО МЯСТО НА СЪСТЕЗАНИЕ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

Учениците Петър Коцев и Момчил Стойнов са отличени с първо място в категорията Уеб сайт във възрастовата група от IX-ти1до XII-ти клас. Техният проект е сайт, който акцентира върху традициите, историята и хората на Добруджа и цели да вдъхновява всеки, който го посети, а не просто да информира за региона.
С тази награда възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов“ са си спечелили и възможността да станат студенти в избрана от тях специалност в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград или в Техническия университет в София.
Техен преподавател е Светлана Василева, която споделя, че заминаването към Благоевград е станало много набързо и без предварително планиране, но резултатът е повече от категоричен.

През годините състезанието по Информационни технологии  в Благоевград се е превърнало в най-големия образователен форум в страната, който предоставя възможност за изява на учениците и за дообогатяването на техните знания.
В надпреварата участват ученици от пети до дванадесети клас, а целта й е да предостави възможност на учениците за интелектуална изява и да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърни технологии.


ТРЕТО МЯСТО НА ОБЛАСТЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

На 9 март 2018 г. бе проведен Областен кръг на Националната олимпиада по инфонрмационни технологии. Ученичките Антония Манева и Ана-Мария Спирдонова от 7а клас участваха със своята презентация „Хари Потър“ в категория „Мултимедия“.
Те бяха най-малките участници на този кръг. Спечелиха достойно III-о място.

Моменти от представянето на мултимедийната презентация „Хари Потър“


Успешно представяне на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ на математически турнир „Черноризец Храбър“

Традиционно, както всяка друга година, на 1-ви ноември 2017 г. се проведе Черноризец Храбър 2017 – състезание по математика за ученици от 2 до 12 клас.
Учениците на ПМГ се представиха успешно и взеха много от наградите на турнира, проведен в гр. Добрич.

Първо място за:
Илиян Веселинов Архангелов – 6 клас;
Теодор Ивайлов Иванов – 6 клас;
Димитър Атанасов Димитров – 7 клас;
Елена Павлинова Вутова – 8 клас;
Пенко Георгиев Балъков – 9 клас;
Гавраил Иванов Димов – 10 клас.

Второ място за:
Делян Веселинов Димитров – 7 клас;
Васил Иванов Василев – 9 клас;
Жасмина Михайлова Николова – 10 клас.

Трето място за:
Атанас Стоянов Томов – 9 клас;
Никола Дамянов Димов – 9 клас;
Веделин Венциславов Гъров – 10 клас.

Четвърто място за:
Евелин Емилов Енчев – 5 клас;
Преслав Преславов Петров – 5 клас;
Кристина Ангелова Кирилова – 5 клас;
Петя Огнянова Катранджиева – 8 клас;
Павлин Пламенов Петров – 9 клас.

Ученици от 9 клас на ПМГ (от ляво на дясно): Атанас Томов – 3 място, Никола Димов – 3 място, Пенко Балъков – 1 място, Васил Иванов – 2 място, Павлин Петров – 4 място


Пореден успех на ученици от  ПМГ ,,Иван Вазов“

В периода 17-19 ноември 2017 г. в гр.Варна се проведе Нацонално есенно състезание по физика. Ученикът Никола Димитров от ХII клас на ПМГ „Иван Вазов“,
завоюва III-то място и бронзов медал в най-голямата възрастова група 11-12 клас.

Това е поредното отличие по физика за Никола. Предстои му дипломиране и кандидатстване, за което му пожелаваме успех във всяко ново начинание.

Ученикът Гавраил Димов от Х клас се представи достойно в неговата възрастова група.
Ръководител на младите физици е г-н Георги Георгиев.