ПОСТИЖЕНИЯ 2022/2023


ПЪРВО МЯСТО НА ОБЛАСТНИЯ КРЪГ НА СЪСТЕЗАНИЕТО IT ЗНАЙКО+
ЗА ГАЛИН ВАСИЛЕВ

На проведения на 11.03.2023 г. Областен кръг на състезанието IT Знайко + за 5.-9. клас, в категорията WEB нашия участник Галин Господинов Василев от VIII А клас, категорично зае първото място постигайки резултат 910 от 1000 точки.

С това си постижение, той заслужи правото да защитава името на нашата гимназия на Национален кръг, който ще се проведе между 28-30 април 2023 г. в Пампорово.
Пожелаваме му късмет и много успехи в бъдеще!

Начало

ВАЗОВЦИ ОТНОВО НА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ 
НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ЛИНГВИСТИКА

И тази година Вазовци са сред най-добрите по Математическа лингвистика в България!
„Ветераните“ Галина от 11В и Дарина от 12Б, дебютантите Владимир и Явор от 10А и най-новото попълнение в отбора – Василена от 8В са тазгодишните „лястовички“ донесли ни прекрасната новина за поредното ни участие сред най-добрите по математическа лингвистика в България.

Да им пожелаем здраве и успешно представяне и на Националния кръг на Националната олимпиада по лингвистика!


ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“
В 6-ТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА STEM НАУКИ В БЪЛГАРИЯ
ТЪРСИ СЕ SUPER STEM
​БЪЛГАРИЯ 2022

Кой е SUPER STEM в твоето училище? На този въпрос отговориха безапелационно с проектите си Айджан, Александър, Окан и Тина от 11а, Емре от 11б, Илиян и Питар от 12а и Деница от 12б. В конкурса те участваха с оригинални идеи, някои от които ще бъдат представени като работещи проекти в най-скоро време.


 

ОТЛИЧЕН ДЕБЮТ ЗА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“
В КОЛЕДНИЯ ЛИНГВИСТИЧЕН ТУРНИР

В неделя, 18 декември, се проведе Осмото издание на Коледния лингвистичен турнир. За първи път ученици от ПМГ „Иван Вазов“ взеха участие в турнира. Като любознателни хора, той представлява интерес за тях с възможността да покажат уменията си и да удовлетворят склонността си към подобни умствени развлечения. Още повече, че лингвистичните задачи и турнири са оригинален начин за запознаване на учениците с науката за езика. Резултатите, разбира се, не закъсняха. Предколедното приповдигнато настроение се повиши още повече с невероятните успехи на Вазовци! Огромна радост ни донесоха Антония Манева и нейните съученици Дарина Гочева от 12 „А“, Галина Василева от 11 „В“, Ивета Иванова и Владимир Димитров от 10 „А“, Василена Костадинова от 8 „В“ и Деница Димова от 6 „а“.

От вече почти 20 години лингвистиката е пълноправна олимпиадна дисциплина в календара на МОН, радва се на голяма популярност, която споделят и възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов“, участвали най-вече в състезания по математическа лингвистика. Изключителните им постижения доказват несъмнения им творчески потенциал – да представят решения на задачите извън схематичното изложение на залегналите в задачата явления.

Можем да поздравим всички изявени възпитаници на ПМГ „Иван Вазов“ за старанието, смелостта да премерят силите си с ученици от други градове, както и за постигнатите резултати! Те за пореден път  доказват, че не са само добри математици, а имат и широки лингвистични познания и проявяват креативност. Без съмнение, лингвистичните задачи са за хора с оригинално мислене, логически разсъждения, съобразителност, досетливост, находчивост и възможност да оценят красотата на отговора на една такава задача. Пожелаваме им да продължават да усвояват и надграждат знанията, уменията и компетентностите си по любимите предмети.


ИЗКЛЮЧИТЕЛНО УЧАСТИЕ НА ВАЗОВЦИ В УЧЕНИЧЕСКАТА СЕСИЯ НА БАН И
 В НАЦИОНАЛНИЯ ЕСЕНЕН ТУРНИР ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ
„ДЖОН АТАНАСОВ“

На 2 декември на Ученическата сесия на Ученическия институт на БАН, нашият представител в секцията по математика, деветокласникът Павлин Панов спечели втора награда с проекта си „Теория на групите в кубчето на Рубик“!

   

А другите ни представители – Вяра Георгиева и Иво Цонев, бяха удостоени с Трета награда от журито в секция „Биология, биомедицина и екология“!

На следващия ден продължи изключително успешното представяне на Вазовци, този път на Националния есенен турнир по информационни технологии „Джон Атанасов“:

Дванадесетокласничката Виктория Христова зае трето място в най-трудната категория „Разпределени приложения“!

   

Гордеем се, че сме Вазовци!