Постижения 2020/2021

Постижения 2020/2021

ЧЕЛНИ МЕСТА ЗА ВАЗОВЦИ НА НАЦИОНАЛНИЯ ТУРНИР „ИТ СВЯТ“
(12 – 13 ЮНИ 2021)

На Националния турнир по информационни технологии „ИТ СВЯТ“, организиран от Шуменски университет „Епископ К. Преславски“, нашите единадесетокласници Денис Юмеров и Делян Маринов, възпитаници на вазовеца Петър Коцев заеха ПЪРВО МЯСТО в категория „Роботика и електроника“!
Да пожелаем здраве, вдъхновение и още много такива участия на Денис и Делян, а на ръководителя им – Петър Коцев, още много прекрасни ученици!

Седмокласничките Вяра Георгиева и Славина Цонева, отново с ръководител Петър Коцев, заеха второ място на турнира, в категорията с най-много участници „Уеб сайт – писан код“ (екип) с проекта „В Космоса без скафандър“:
https://in-space-without-a-spacesuit.glitch.me/

Не ни изненада и представянето на Илиян Петров от 10а клас в категория „Интернет приложения“ – отново ПЪРВО МЯСТО!

Само седмица преди турнира, Илиян заедно с единадесетокласниците Михаил Сапунджиев и Даниел Добрев представиха гимназията на Националното състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства „Аз мога тук и сега“, което се провежда ежегодно в гр. Девин. Отборът, съставен от Илиян Петров и единадесетокласниците от ЕГ „Гео Милев“ Самуил Георгиев и Християн Димитров зае престижното Осмо място от 32 отбора в най-оспорваната категория на състезанието – „Програмиране“.

 

СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВАЗОВЦИ НА НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ ПО ЛЕКА АТЛЕТИКА

На 29.05 се проведе Националният шампионат за юноши и девойки под 20 години в София.
Възпитаниците на ПМГ ,,Иван Вазов“, гр. Добрич и състезатели в спортен клуб по лека атлетика ,,Добрич“ се представиха достойно. Ивайло Иванов ученик в 11А клас, спечели сребърен медал в дисциплината хвърляне на чук при юноши под 20 год. с резултат 53,62м. с 6 килограмов уред.

Дияна Стоянова (хвърляне на чук) и Виктор Карамфилов (мятане на диск) ученици в 10Б клас, останаха  на малки крачки от медалите.

 

ВАЗОВЕЦ Е ЛАУРЕАТ НА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА
ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

След като проектът „Healther“ на вазовеца Илиян Петров и Самуил Георгиев от ЕГ „Гео Милев“ беше класиран за участие в Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии, който се проведе на 8 май,
След успешно решения тест за 11-12 клас и прекрасната защита на проекта пред националната комисия,

Илиян Петров от 10а е със седми резултат в индивидуалното класиране на НОИТ’2021
в категория „Интернет на нещата“  и
ЛАУРЕАТ НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ!

 

 

ПРЕСТИЖНО КЛАСИРАНЕ ЗА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО МАТЕМАТИКА

Националната олимпиада по математика е едно от най-значимите математически състезания в България. Със знанията и уменията си Елена Вутова  ще представи ПМГ „Иван Вазов“ на последния му, заключителен етап, до който достигат само най-добрите участници, отличени в Областния кръг. Известно е, че резултатите от Националния кръг се вземат предвид при формирането на национални отбори на страната ни, които да участват в международни състезания.
Затова поздравяваме Елена за отличното представяне и искрено и пожелаваме  още много успехи  и върхови постижения в областта  на математиката!

http://pmg-dobrich.com/rezultati-oblasten-kryg-nom2021

Напомняме, че Елена повтори успеха си от уч. 2017/2018 год., когато тя се класира за Национален кръг , и на Олимпиадата по математика, и на Олимпиадата по информатика!
През април Елена, освен на националния кръг на НОМ’2021, заедно с Антония Манева, Дарина Гочева и Петя Катранджиева ще ни представя и на националния кръг на олимпиадата по лингвистика!

–––––––––––––––––

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ОБЛАСТНИЯ КРЪГ И
КЛАСИРАНЕ ЗА НАЦИОНАЛЕН КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ЛИНГВИСТИКА

Антония Манева, Дарина Гочева, Елена Вутова и Петя Катранджиева ще представят нашата гимназия на Националния кръг на НОЛ’2021!
Да пожелаем успех на Елена и Петя от 11а и Антония и Дарина от 10а на Националния кръг на 10 април!
http://pmg-dobrich.com/prodylzhava-uchastieto-na-pmg-na-nol2021/

Протокол с окончателното класиране на Областния кръг на Националната олимпиада по лингвистика (12.02.2021):  http://pmg-dobrich.com/rezultati-ot-obl-kryg-olimpiadal-2021/

–––––––––––––––––

СИЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПМГ НА ОБЛАСТНИЯ КРЪГ
НА НАЦИОНАЛНАТА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА

В 1-ва състезателна група (VІІ клас) Вяра Георгиева е с първи резултат, а Павлин Панов – с втори резултат.

В 4-та състезателна група (X клас) Захари Томов е на трето място.

В 5-та състезателна група (XІ клас) Петя Катранджиева е на първо място, а Елена Вутова на второ. При това в пета състезателна група до участие в областен кръг на НОФ’2021 са били допуснати само Петя и Елена, което е показател за трудността на задачите и изключително силното представяне на Петя и Елена!

В 6-та състезателна група (XІІ клас) Павлин Петров е на първо място, а Атанас Томов е с 4-ти резултат. При това Наско има най-висок резултат на втора задача.

–––––––––––––––––

ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПМГ – МЕДАЛИСТИ НА ЗИМНИЯ НАЦИОНАЛЕН ШАМПИОНАТ ПО ХВЪРЛЯНИЯ

9 медала спечелиха състезателите на Спортен клуб по лека атлетика „Добрич“ на зимния национален шампионат по хвърляния. Държавното първенство се проведе на 27.02 и 28.02 в град Русе. Възпитаниците на треньора Галин Костадинов завоюваха 2 златни, 6 сребърни и 1 бронзов медал.

Двама от медалистите са ученици на ПМГ „Иван Вазов“ – гр. Добрич.
Ивайло Иванов ученик в 11А клас, спечели златен медал в дисциплината хвърляне на чук при юноши под 20 год. С резултат 51.22 с 6 килограмов уред.

 

Дияна Стоянова в 10Б клас, спечели сребърен медал отново в дисциплината хвърляне на чук с резултат 28.77 при девойки под 20 год. с 4 килограмов уред.
Още двама ученика от гимназията, взеха участие в шампионата Виктор Карамфилов (10б) – мятане на диск и Димитър Първанов (10а) – хвърляне на чук.

 

–––––––––––––––––-

ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“ – ОБЛАСТНИ ПОБЕДИТЕЛИ В 4-ИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС
ЗА STE(А)M НАУКИ SUPER STEM 2020
https://edutechflag.eu

Отбор „EcoGreenDobrudja“ (в състав: Вяра Георгиева, Божидара Чанева, Ивайла Минчева, Мила Янева и Славина Цонева от 7а клас) са SUPER STEM УЧЕНИЦИ категория 4-8 клас в 4-тото издание на Националния конкурс за STEAM науки.

 

 

 

 

Отбор „05Green.Girls06“ (в състав: Елена Вутова, Александра Лешния, Виолина Петрова, Елица Куртева и Петя Катранджиева от 11а клас) са SUPER STEM УЧЕНИЦИ категория 8-12 клас. Проектът им „Слънчев покрив“ представлява разработен бизнес и технически план за поставянето на слънчеви панели върху покрива на нашата гимназия. Именно с него момичетата получиха заслуженото първо място в областта. Елена Вутова, капитан на отбора споделя: „За съставянето на проекта „Слънчев покрив“ със съотборничките ми изчислихме ефективността на нашите слънчеви батерии, необходимия ни брой, както и техническите характеристики, които трябва да търсим в избора си на продукти. Работихме в екип и успяхме, не само да се справим с възложената ни задача, но и да се усъвършенстваме в отборната игра. Благодарим искрено на нашия ментор – г-жа Светлана Василева, която ни въведе в конкурса и помогна за разработването на идеята.“

Поздравления за екипите от момичета от 7а и 11а, които се включиха в конкурса и с вдъхновение и слънчево настроение подготвиха и оформиха STE(A)M проектите!

 

 

 

 

–––––––––––––––

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА ДЕБЮТ В МАТЕМАТИКАТА ЗА УЧЕНИК ОТ ПМГ

На Двадесет и първата ученическа конференция –УК’21 (16-17 януари 2021г.) единственият представител от Добрич – нашият Павлин Панов от 7а беше удостоен от научното жюри в секцията по математика със Специална награда за дебют за проекта „Въртеливите пъзели и математиката“. Освен това, на проведеното за първи път гласуване сред участниците на конференцията, техните ръководители и гостите, Павлин спечели симпатиите и получи Наградата на публиката, спонсорирана от Съвместния център по обучение, анализ и симулация към БАН.

 

 

 

 

 

 

 

Наградата за дебют на Павлин не е случайна и е едно развитие на друг ученически проект, създаден от Вазовци. На IV Ученическа сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките, Павлин в екип с Вяра и Славина от 7а представиха проекта си „The Math Cube – Математика, мисъл и забавление“ . Младите математици и информатици напълно заслужено спечелиха Специалната награда „За първи стъпки в науката“ в секцията за мултидисциплинарни проекти.

 

 

 

 

––––––––––––––––––

ОТБОРЪТ ПО РОБОТИКА E ТРЕТИ В ДИВИЗИЯ В НА „РОБОТИКА ЗА БЪЛГАРИЯ’2020“

„Малкият“ ни отбор по роботика Cubes++,  съставен от ученици от 7а и 6а клас спечели трето място на финалите на фестивала „Роботика за България“, Дивизия В.
Освен в генералното класиране отборът има и отличия в категориите „Екипна игра“ и „Научно-изследователски проект“.
Да пожелаем на малките ни ентусиасти преди всичко здраве и много успехи над самите себе си!

Другият ни отбор „RoboDobrich“ тази година се състезаваше в „майсторската“ категория А, където конкуренцията беше изключително оспорвана. Отборът успя да впечатли журито  с научно-изследователския си проект и получи специална награда „Най-иновативни решения в проект“.