МАТЕМАТИЦИ СПЕЧЕЛИХА ПОСЕЩЕНИЕ В СТРАСБУРГ

Кметът на Добрич Йордан Йрданов, поздрави отбора на Природоматематическа гимназия "Иван Вазов".

Кметът Йордан Йрданов поздрави отбора на ПМГ „Иван Вазов“.

Наши ученици се завърнаха от посещение на Европейския парламент в Страсбург. Визитата беше спечелена на регионално състезание на информационното бюро на Европарламента през март в Шумен.
Отборът от петимата тийнейджъри – Елена Милева, Грациела Георгиева, Владислав Иванов, Борис Каравасилев и Ани Евелинова, спечелиха правото на още 19 ученици да гостуват в Страсбург по програма „Евроскола”.

parl2parl1
Младите хора се „включиха“ чрез симулирани заседания в работата на Европейския парламент и дори „гласуваха“ негови резолюции. Ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекараха 1 ден в Европейския парламент в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

parlparll

Нашите ученици по време на своя парламентарен ден в Страсбург, заедно с около 500 европейски ученици, участваха в „заседания на комисиите“ и в „пленарни заседания“, разискваха и гласуваха резолюции, като разискванията се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище, а стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености.

img_5252

img_5253Учениците Елена Милева и Владислав Иванов представиха отбора на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ пред всички ученици от училищата от всички страни-членки на ЕС. Георги Кондов беше награден с медал от ЕП за изявено участие и познания в т. нар. игра Евро гейм.

След успешното приключване на проекта, кметът Йордан Йорданов покани и поздрави младите таланти и им връчи значки с герба на Добрич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *