ГОРЕЩО ЛЯТО ЗА УЧЕНИЦИТЕ OT ПМГ

Симона Йорданова от 9в се завърна с медал от Space Camp Turkey 2019 (един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция). Участието на Симона беше подкрепено от Центъра за творческо обучение – гр. София, който прави подбор на най-талантливите младежи в България. През тази година центърът изпрати на Космическия лагер в Турция 104 деца и младежи от 27 града и села в България. Те се завърнаха с общо 2 медала за страната ни, с награди за най-добра колония на Марс и най-добра емблема на мисията. Българските ученици работиха в международни екипи със свои връстници от Русия, САЩ, Испания, Англия, Полша, Гърция, Литва, Турция, Румъния, Китай, Израел и Пакистан. Медалът е Outstanding camper и се присъжда на личност, жадна за знания, която се откроява с лидерските си умения и помага на всички.

„За една седмица, научих страшно много нови неща, в областта на науката и се запознах с много нови хора. Не очаквах да спечеля медал, но се радвам, че това се случи. Насърчавам всички, които имат интерес към астрономията и физиката и влизат във възрастовата граница (9-15 години, до момента на записване), да кандидатстват за Space Camp Turkey 2020.” – споделя Симона.

 

Нашите участници в четвъртото издание на Международния конкурс „КАРСТ ПОД ЗАЩИТА – ДАР ЗА ПОКОЛЕНИЯТА” 2019 спечелиха награди в две от категориите:
– Ученици до 12 г. РИСУНКА: Трета награда за Ивайла Минчева от 5а клас за творбата „В недрата на пещерата”;
– Ученици над 12г. КОМПЮТЪРНА ИГРА / УЕБСАЙТ: Втора награда за Божидар Загоров и Веделин Гъров от 11а за карстовия самоучител „Учим се чрез Карста“.
Международният конкурс „КАРСТ ПОД ЗАЩИТА – ДАР ЗА ПОКОЛЕНИЯТА” e българска инициатива и се провежда от 2005 г. От 2012 г. конкурсът се подкрепя от ЮНЕСКО. По традиция конкурсът се провежда в рамките на международни научно-приложни форуми в България, посветени на карста, и е включен в техните програми. Конкурсът има за цел да мотивира участници от всички възрастови групи, и най-вече младежи – ученици и студенти, да проявят по-сериозен интерес към природния феномен карст и неговото уникално разнообразие.

В четвъртото издание на конкурса сред наградените в различните категории и възрастови групи са участници от Варна, Русе, Кюстендил, Ракитово, Исперих, Видин, Стара Загора, София и други градове на България и от Индонезия, Южна Корея, Италия, Германия, Русия, Армения, Белорусия, Литва, Полша, Черна Гора и др.

 

Отбор „Албена“ в състав: Десислава Димитрова, Камелия Владева, Росица Атанасова, Селим Сезгинова и Милица Маринова с научен консултант Марияна Панайотова  и с трима ментори: Галина Господинова –  преподавател по химия, Георги Георгиев – преподавател по физика и Валя Раева – преподавател по биология, бяха отличени със сребърен медал и диплом от организационния комитет на първото международно състезание за ученици с карстова тематика и в карстова среда „Карстът – последното бяло петно на планетата Земя“.
В съпътстващото индивидуално състезание по ИКТ умения нашата представителка Селин спечели Първо място!
С вдъхновение и упоритост Десислава, Камелия, Милица, Росица и Селин решаваха теоретичните и практическите задачи от Първия състезателен ден, наблюдаваха и извършваха работа на терен като истински учени през Втория състезателен ден. Третия състезателен ден обработваха получените данни, обсъждаха и предлагаха решения за практически казус, свързан с опазването на това толкова непознато за нас богатство – Карста. И накрая, артистично и завладяващо докладваха решението си. Затова отборът получи най-високите оценки за представяне и техническа изработка на презентацията от международното жури, съставено от учени от Института по геофизика, геодезия и география на БАН, професор от Университета Ямагучи и професор от Германия.

Състезанието е оригинална българска инициатива и се реализира в реалните условия на защитена карстова територия – Брестнишката карстова геосистема. В първото състезание участие взеха още четири отбора, съответно от Бургас, Тетевен, Ябланица и Латвия.

 

Божидар Загоров и Веделин Гъров от 11а бяха поканени в Деветнадесетата Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’19), която се проведе от 28 юли до 17 август 2019 г. в Американския университет, Благоевград. Двамата получиха поканата заради представянето им на Деветнадесетата Ученическа конференция и Ученическата сесия на Четиридесет и осмата пролетна конференция на Съюза на математиците в България 2019.

В програмата на ЛИШ’19 участваха 34 ученици с изявени интереси в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. За четвърта година школата има международно участие (6 млади изследователи и от: Испания, Италия, Канада, Катар, Нова Зеландия). Участници от целия свят сдружават българските и международните академични общности и учениците се възпитават в международния характер на научноизследователската работа. Научната програма на ЛИШ’19 включва лекции от водещи специалисти в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Всеки ученик работи самостоятелно или в съавторство върху индивидуален проект по конкретна тема с помощта на ментор. По този начин младите таланти се запознават с „постулатите“ в науката и получават възможност да създават иновации с високо обществено приложение. Ученическите разработки се представят на семинар в последните дни на школата. Голяма част от тях продължават развитието си след школата и всяка година възпитаници на ЛИШ представят работите си на национално и международно ниво: Европейското състезание за млади учени (EUCYS), Международния панаир по наука и технологии (Intel ISEF), Expo Sciences и други.

Абитуриентите от 12 „а” клас Петър Коцев и Момчил Стойнов бяха поканени от екипа на българския еврокомисар Мария Габриел да участват в Европейската седмица на програмирането в Брюксел. Тя ще се проведе от 5 до 20 октомври 2019 г.

Поканата идва заради завоюваното трето място в направление „Интернет приложения 9-12 клас“ на XI-тото Национално състезание по информационни технологии под надслов: „Четвъртата индустриална революция“, което се проведе на 22-24 март в Благоевград, с изключителния като идея проект „EcoLinq – контролирана енергия у дома, опазена природата отвън“.

На 1 юли беше подписано РАМКОВО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО между Сдружение „Българска асоциация по моделиране и симулации – БУЛСИМ“ и Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“. Тази рамка за сътрудничество има за цел „насърчаване, улесняване и подпомагане на сътрудничеството в областта на образованието, обучението и развитието в областта на моделирането и симулациите“.
Различните форми на сътрудничество включват:
– Съвместни образователни и научно-приложни STEАM проекти;
– Образователни и квалификационни STEАM програми;
– Съвместни дейности за обучение;
– Съвместно участие в семинари и конференции;
– Обучение и стаж на ученици и учители;
– Осигуряване на менторство, консултации, експертна помощ в областите на компетентност.

Елена Вутова от 9а представи първата си стихосбирка „Душевни откровения“ в Дом-паметник „Йордан Йовков“ в последната седмица на юни.  С издаването на книгата Елена отпразнува рождения си ден.

Само седмица преди това Елена се завърна от Лятната школа за подготовка на националните отбори по математика в Созопол, поканата за която дойде след спечеленото четвърто място в Националния кръг на Математическото състезание “Европейско Кенгуру”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *