Постижения 2019/2020

Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ показаха как знанията могат да се придобиват с игри

За втора година Колежът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, гр. Добрич, организира турнир по информационни технологии „ИТ Свят“, с който даде шанс на ученици от цяла България да покажат способностите си и да получат оценка на своите знания. Турнирът се проведе на 4 юли 2020 г. В него право да участват имаха ученици от І до ХІІ клас в различни категории.
Участниците трябваше да се регистрират самостоятелно или в група от двама в сайта на състезанието и да представят вече завършени проекти по време на провеждането. Поради епидемиологичната обстановка състезанието протече изцяло онлайн. С използване на инструментите на Google (Meet и Classroom) учениците защитаваха пред комисия собствени проекти по избрана от тях тема.

Ученици от ПМГ „Иван Вазов“, гр. Добрич, не само решиха да премерят сили с млади програмисти от цялата страна, но и спечелиха призови места.

В категорията „Самостоятелни компютърни приложения“ с първо място бе отличен Делян Маринов от Х клас за проекта си „Добруджа – Добрич“ – игра, която се основава на интересни факти и личности, свързани с добруджанския край. Основната идея е, че играещият пътува през областта, като въпросите и отговорите представляват препятствие. При верен отговор, пътуващият преминава успешно, а при грешен – става катастрофа и всичко започва отначало. Въпросите за играта са специално формулирани за приложението от г-жа М. Радилова – учител по история в ПМГ „Иван Вазов“.

Успехи бележат и шестокласниците от гимназията в категорията „Уеб сайт. Писан код“. Групова награда е присъдена на Славина Цонева и Вяра Георгиева за проекта „Eco Green Energy (Добиване и съхраняване на енергията) – І място.

Макар и непопаднал в официалното класиране, още един възпитаник на ПМГ „Иван Вазов“ демонстрира уменията си за създаване на интересна игра за обогатяване на знанията по английски език и информатика, съпътствано с получаване на мъдри съвети за постигане на успех в живота. Павлин Панов от 6а е озаглавил работата си „Змията и двадесетте ябълки на познанието“. Играта се състои в това, че змия обикаля екрана и при всяко завъртане се появява мисъл, като например тази: „Успехът е създаден от всеки един от нас – ето защо е вечен“. Особена мотивационна сила има решението играта да завърши след 20 подобни обиколки, а в резултат – играещият се е превърнал в успешен човек. Оценка, която важи с пълна сила и за всички ученици от ПМГ „Иван Вазов“, участвали в състезанието. Силното представяне и високите им резултати са повод за гордост и знак, че добрите им идеи са срещнали задълбочени знания и развити умения!

____________________________________

УЧЕНИЦИ ОТ ПМГ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА

Въпреки обявеното извънредно положение и необичайната ситуация, свързана с продължителния ремонт на гимназията и предизвикателствата на дистанционното обучение, ПМГ „Иван Вазов“ продължава да бележи успехи и да се радва на постиженията на своите възпитаници, които се простират в различни научни области.
Антония Манева от ІХ „А“ и Жасмина Николова от ХІІ „А“ клас се класираха за Националния кръг на Националната олимпиада по математическа лингвистика. Дадената им възможност да премерят сили на още по-високо ниво идва съвсем резонно след блестящото представяне на възпитаниците на гимназията на отборното математическо състезание „30 задачи на 30 езика“. Със сигурност добрата подготовка на Антония и Жасмина е сериозна заявка за справянето с още по-сложни задачи, изискващи комплексни знания и широка езикова осведоменост. Заниманията с математическа лингвистика са предизвикателство, защото не се изучава като дисциплина в училище, а е част от програма за извънкласни дейности.

Елена Вутова от Х „А“ клас пък ще представи гимназията на Националния кръг на Олимпиадата по физика. Явяването на това състезание отдавна е превърнато в традиция за нашето училище. Традиция, която е резултат от упорития труд и постоянство на учениците и професионализма на учителите. Отличните постижения винаги са мотивирали и вдъхновявали възпитаниците ни да се занимават с наука, развивайки се на още по-високо ниво.

Пожелаваме на всички участници успех! А на преподавателите, които са работили с тях, благодарим за всеотдайния труд!

Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ и техните родители премериха сили в математико-лингвистично състезание

Отборното математическо състезание „30 задачи на 30 езика“ се проведе на 7 декември, събота, от 14:00 до 16:30 ч. То се организира от 2006 година, като първоначално се провежда в София, а в периода 2011 – 2018 г. става част от Фестивала на младите математици в Созопол. По регламент броят на участниците в отборите може да варира между  3 – 6 души, които решават 30 задачи с избираем отговор в рамките на 2,5 астрономически часа (150 минути), без да имат право да ползват техника и/или литература. Всяка задача е на различен език, затова отборът трябва бързо да се ориентира в условието ѝ и да избере един от петте дадени отговора, от които само един е верен. Сами по себе си те също могат да носят информация за смисъла на задачата. За верен отговор се печелят по 5 точки, а за непопълнен по 1 точка. Отборите разполагат и с таблица на участващите езици, написани всеки на собствения му език. Едно от условията е да се определи кой номер задача на какъв език е и как се казва този език на български. Това носи по 1 точка за всеки верен отговор. Състезанието се провежда в 3 възрастови категории: 6 – 7 клас, 8 – 9 клас, 10 – 12 клас, а при заявка – и 13 – 99 клас.

ПМГ „Иван Вазов“ събра отбори във всяка една възрастова група. Представители на 6 – 7 клас бяха учениците от „Cubes ++“: Вяра Георгиева, Георги Николов, Славина Цонева, Иво Цонев, Павлин Панов и Божидара Чанева.  Общите усилия им донесоха 79 точки.
8 – 9 клас неслучайно си избраха името „The winners“. Отборът бе представен от Анна Белчева, Антония Манева, Виктория Маринова, Димитър Първанов, Женя Иванова и Любослав Иванов, които събраха 108 точки.
С цели 128 точки от състезанието и 8-мо място в класирането излязоха „ПМГ – Елитът“, съревновавали се в категорията 10 – 12 клас. Отборът е в състав: Веделин Гъров, Жасмина Николова, Божидар Загоров, Ростислав Кирилов, Васил Василев и Никола Димов.
Разбира се, освен преподавателите, заслуга за успехите на учениците от ПМГ имат и техните родители. В тази надпревара те не само ги подкрепяха и стимулираха, но и сами показаха състезателен дух и въодушевление. Затова в категория 13-99 (родители), в отбор „Ентусиасти“ се обединиха: Ивелин Цонев, Димитър Димитров, Илко Илиев, Йордан Георгиев и Радостина Николова. Тяхната енергия и познания им донесоха престижното второ място с 95 точки.

Моменти от състезанието

Обещаващите резултати на това първо участие на възпитаници на ПМГ в изключително интересното състезание, изискващо комплексни знания и по-широка езикова осведоменост, безспорно чертаят добри перспективи пред способните и добре подготвени ученици на гимназията.

Престижно участие на дванадесетокласници от ПМГ в VI Ученическа конференция на БАН

За първи път ПМГ участва в ежегодната ученическа конференция на Ученическия институт на Българската академия на науките. Нашите дванадесетокласници Веделин Гъров и Станимира Илиева представиха гимназията с проектите „Частни случаи на дискриминанта“ (автор Веделин Гъров) в секцията по математика и „Анализ на успеха на учениците по математика“ (автор Станимира Илиева) в секцията по информатика. Учениците ни бяха отличени с трета награда в математическата секция и с поощрителна награда в секцията по информатика.

Надяваме се в бъдеще и други наши ученици да проявят интерес и да се изявят с различни проекти в секциите по Математика, Информатика, Роботика, Природните науки, Хуманитарните науки (Лингвистика, История, География) и Изобразително Изкуство.

 

 

Успешно представяне на Есенен математически турнир „Академик Стефан Додунеков”

Тринадесетото издание на Есенния математически турнир „Академик Стефан Додунеков” се проведе както следва: за учениците от 5. – 7. клас: на 9 ноември 2019 г. (събота), Плевен; а за учениците от 8. – 12. клас: на 10 ноември 2019 г. (неделя) в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Турнирът е включен в календара за извънкласна дейност на МОМН и Съюза на математиците в България (СМБ). Състезанието се организира със съдействието на СМБ, секция БАН-СУ, Американска Фондация за България (АФБ) и Фондация Георги Чиликов.

Есенният математически турнир „Академик Стефан Додунеков”  е едно от най-важните математически състезания за гимназисти.

Единственият участник от област Добрич в индивидуалното състезание за ученици от 8 до 12 клас на турнира беше Елена Павлинова Вутова от 10а клас на ПМГ „Иван Вазов“ с преподавател Георги Русев.  Тя се класира на 23-то място от общо 381 участници от цялата страна. Достойното си представяне тя демонстрира решавайки сложните задачи и класирайки се с една точка разлика от отлично представилите се.

Елена се представи блестящо спечелвайки първо място (със 167 точки) и на престижното състезание – Математически турнир „Черноризец Храбър“, чийто инициатор е Института по математика и информатика при БАН.

 


Ученици от ПМГ „Иван Вазов“ спечелиха първи места в престижно математическо състезание

На 1 ноември 2019 г. по случай Деня на народните будители бе проведен Двадесет и осмият есенен математически турнир „Черноризец Храбър“, иницииран от Института по математика и информатика при БАН. Той се организира в цялата страна и сили могат да премерят ученици от всички области. Негов домакин в Добрич бе ЧСУ „Леонардо да Винчи“.
За поредна година в състезанието участваха възпитаници на ПМГ „Иван Вазов“, които се справиха блестящо. Училището бе представено във всички възрастови групи между V и ХІІ клас. Най-добри резултати постигнаха математиците от Х, ХІ и ХІІ клас. За 90 минути те трябваше да намерят решенията на 30 задачи.
Призови места в престижното състезание са спечелили Елена Вутова от Х клас (1 място със 167 точки); единадесетокласниците  Йовослав Енчев (1 място със 110 точки), Павлин Петров (2 място със 106 точки), Пенко Балъков (2 място със 106 точки), Васил Василев (3 място със 101 точки). Зрелостниците също безапелационно заеха първите позиции в класирането: Гавраил Димов (1 място със 148 точки), Жасмина Николова (2 място със 132 точки), Елица Бояджиева (3 място със  112 точки).
Всички те демонстрираха своя математически талант и умения да се справят с различни по степен на трудност задачи. Освен индивидуалната находчивост на състезателите, важни за успеха на учениците се оказаха търпеливо усвояваните знания и усилията за съвършено овладяване на материала.