Успех за ПМГ „Иван Вазов“ от международното състезание „Бобър“

„Бобър“ е международно състезание по информатика и компютърна грамотност, което се провежда всяка година в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и други страни. У нас то се организира от Съюза на математиците в България в сътрудничество с Института по математика и информатика към БАН. Тази година on-line състезанието се състоя на 10 ноември 2019 г. (неделя) от 10:00 до 13:00 часа.
Основната цел на „Бобър“ е да популяризира компютърните науки и да насърчи развиването на т. нар. „изчислително мислене“ сред учениците от различни възрасти. С помощта на компютър или мобилно устройство състезателите трябва да се справят с 18 въпроса в рамките на 30 минути, като към всеки въпрос се предлагат 4 възможности за отговор.
Именно в този формат Димитър Първанов от ІХа клас може да се похвали с отлично постижение. Той се е класирал 25-ти от общо 227 участници от цялата страна. Извоювал е своите 99 точки за 29 минути и 21 секунди.
Участникът демонстрира умения и владеене на особени техники за разрешаване на математически проблеми, обичайно използвани от софтуерни инженери при писане на програми и приложения. Състезанието поощрява и развиването на способност за „разбиване“ на сложни, комплексни задачи до техните по-прости компоненти, за да се улесни анализа и да се открие решението им. Някои от заданията провокират учениците да съставят алгоритъм, както и да разпознаят, обобщят и отделят даден модел.
Димитър Първанов е работил напълно самостоятелно и е показал задълбочени познания в тези различни категории въпроси, добре развит логически ум и бърза мисъл, които осигуриха успеха му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *