Постижения 2021/2022

Постижения 2021/2022


СИЛНО УЧАСТИЕ НА ВАЗОВЦИ В „АЗ МОГА ТУК И СЕГА“2022

И тази година Вазовци участваха в Националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства „Аз мога тук и сега“, което се проведе от 3 до 5 юни в гр. Девин за единадесети път.
Отлично се представиха всички наши участници.
Илиян Петров  от 11а в екип със Самуил Василев от ЧПГТП „Райко Цончев“ останаха на крачка от Топ Десет. Двамата завоюваха 12 място в Категория „Програмиране“ в конкуренцията на над 50 отбора.
Най-малкият от отбора – деветокласникът Владимир Димитров  се класира на 14 място от 50 участници в категория Game Dev.
Дебютантите Виктория Христова, Алихан Феми и Даниел Димитров се представиха повече от достойно в категория „Програмиране“ и вече започнаха подготовка за състезанието догодина.
 
Гордеем се със всички вас!
    

 


 

3 МЕДАЛА ЗА ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“

8 медала за СКЛА Добрич от проведения лекоатлетически турнир по хвърляния в град Балчик, като 3 от медалите са на възпитаници от ПМГ „Иван Вазов“.

Ивайло Иванов от 12А клас успя да грабне златото в дисциплината хвърляне на чук на връх рождения си ден.
Ивон Пантелеева от 8В клас спечели златен медал в дисциплината мятане на диск за девойки под 16 год., като нейната съученичка Виктория Михова се нареди рамо до рамо с нея на почетната стълбичката със бронзов медал в същата дисциплина.
Дерзайте, следвайте мечтите си и никога не се отказвайте!

ДВА ЗЛАТНИ МЕДАЛА ЗА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“
ОТ 51. ПРОЛЕТНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА СМБ

Възпитаници на ПМГ „Иван Вазов“ бяха отличени с два златни медала за участието си в Ученическата секция на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България. Ученическата секция е втората конкурсна сесия на УчИМИ в рамките на учебната година, която се проведе между 5-8 април в гр. Трявна. В нея могат да участват ученици от 8. до 12. клас от всички училища в страната. Те разработват проекти (реферати) по математика, информатика или информационни технологии върху избрани от тях теми, индивидуално или в съавторство, самостоятелно или под ръководство на научен ръководител или консултант.

Постижението на Павлин Панов от 8 „А“ и Илиян Петров от 11 „А“ е още по-голямо, като имаме предвид безпрецедентната конкуренция. Тази година в секцията по математика бяха представени 12 проекта на 12 участници от СМГ, МГ-Пловдив, ПМГ-Габрово, ПМГ-Кюстендил, Американски колеж София, ПМГ-Добрич.

Като най-малкия участник тази година, Павлин Панов показа не само знания и умения, но и находчивост и увереност в представянето си на тема, с която обикновено се занимават доста по-опитни математици. Амбициозният му изследователски проект „Теория на групите в кубчето на Рубик“ е разработен с цел изучаване и по-добро разбиране на свойствата на куба на Рубик. В работата са разгледани някои фундаментални части от комбинаториката (пермутация, разред, и т.н.). Приведени са някои математически принципи, които се отнасят за куба, предимно теория на групите. Разгледани са и някои възможности на тази теория за намиране на решения на куба.

Ученици от ПМГ „Иван Вазов“, гр. Добрич, участваха и в секцията по информатика и информационни технологии, в която трябваше да премерят сили с още по-голям брой конкуренти. В състезанието си съперничеха 28-те проекта на 38 участници от различни части на страната: СМГ, Френска ЕГ София, НПМГ – София, ПМГ-Велико Търново, МГ-Пловдив, МГ-Варна, МГ-Русе, ПМГ-Велико Търново, ПМГ-Габрово, ПМГ-Кюстендил, ПМПГ-Монтана, ПМГ-Димитровград, ППМГ-Шумен, ПМГ – Добрич, ЕГ-Добрич.

Единадесетокласникът Илиян Петров, в съавторство със Самуил Георгиев от ЕГ „Гео Милев“, гр. Добрич, показаха своето приложение, наречено „ZEON GO – НАДЕЖДНОСТ В СИГУРНОСТТА“. То има за цел да създаде система, която да улеснява и ускорява процеса на удостоверяване пред обекти с ограничен достъп. Идеята на двамата ученици е напредничав начин за осигуряване на физическата сигурност без да бъдат използвани традиционните методи като магнитни карти с чип или ключове. Те виждат решението на проблема в разполагането на сканиращи устройства, които разчитат QR кодове, пред съответните обекти с ограничен достъп. Потребителите показват QR код, достъпен от тяхното мобилно устройство. „Пропускът“ е с валидност една минута. Така кражбата на този индивидуален код се обезсмисля, защото изтича бързо, а на всяко чекиране се генерира нов валиден код. Уеб приложението работи със сканиращо устройство и уеб сайт, който съдържа необходимата информация за потребителите. Разбира се, проектът предполага и подобрения. Основните идеи и възможности за развитие и усъвършенстване на системата са: изграждането на Android приложение, което да улесни потребителите още повече, и в случай на реализация, да се конструирана прототип.

По време на Ученическата секция авторите на допуснатите за участие проекти ги представят пред журито и публиката, за да бъдат оценени отново. Онези, чиито разработки са удостоени с грамоти за отлично и много добро участие, получават покана за предстоящата Лятна изследователска школа. Такава е специалната награда на Вяра Георгиева и Славина Цонева от 8 „а“ клас, които ще бъдат част от Двадесет и втората Лятна изследователска школа с международно участие (24 юли – 13 август 2022 г.). Работата им по „Proud to be a linguist“ разглежда подобрена версия на проекта „Proud to be a linguist“, представен на Зимната ученическа конференция на Ученическия институт по математика и информатика от участници, които обичат да решават задачи по математическа лингвистика. Дизайнът е усъвършенстван, а съдържанието разширено. Това е образователен уеб сайт, който е създаден в помощ на отборите по лингвистика на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“, гр. Добрич, с цел да привлича нови участници. Съдържанието на електронното учебно помагало е разработено по сборниците „Лингвистичен калейдоскоп“, изд. „Просвета“, 2012 и „Лингвистична мозайка“, изд. „Просвета“, 2013 с автори Иван Держански и Александър Велинов. Използвани са задачи и от сайта https://linguistics.bg/. Приносът на учениците се състои в набирането на всички текстове, проектиране и реализация на игри, чрез които ентусиастите да усвояват алгоритмите за решаване на различните видове лингвистични задачи, проектиране, обновяване и администриране на уеб сайта и търсене на допълнителни демонстрационни материали в Интернет и включването им в сайта.
Изключително добро бе и представянето на дебютантите в ученическата конференция. С проекти на образователни игри участваха Иво Цонев от 8 „А“ („Де е България?“), десетокласниците Емре Алиев („Слънчевата система – близо до нас“) и съвместната разработка на Димитър Димитров и Павлин Петров „Lua education – програмиране с игра“ .

Снимка веднага след награждаването

Снимка веднага след награждаването


ОТБОРЪТ ПО МАТЕМАТИЧЕСКА ЛИНГВИСТИКА ЗА ВТОРИ ПЪТ СЕ КЛАСИРА
ЗА НАЦИОНАЛНИЯ КРЪГ НА ОЛИМПИАДАТА ПО ЛИНГВИСТИКА

Елена Вутова и Петя Катранджиева от 12а и Антония Манева и Дарина Гочева от 11а
повториха успеха си от миналата година и отново ни зарадваха
с класирането си за Националния кръг на Олимпиадата по ученическа лингвистика!

Да пожелаем на нашите прекрасни Антония, Елена, Петя и Дарина да са здрави и
да продължават все така напред с устрем и воля!
БРАВО, момичета! Успех и на Националния кръг на НОЛ!
А на всички наши младолингвисти пожелаваме да следват примера на
олимпийците ни и да продължат „да пишат историята на отбора по
математическа лингвистика“ в ПМГ „Иван Вазов“, гр. Добрич!


2 МЕДАЛА ЗА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“ ОТ ДЪРЖАВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО КИКБОКС

2 медала за възпитаниците на ПМГ “Иван Вазов“ от проведеното Държавното първенство по кикбокс стил лоукик в град Шумен.

Трима от учениците на гимназията от 9 клас са състезатели в клуб „Десант“ – Добрич.

Жулиен Риков и Никола Ненчев се състезаваха в една и съща категория – юноши младша възраст, до 67 кг, а Диян Димитров до 57 кг.

Жулиен Риков от 9Б клас спечели златен медал в своята категория и също така завоюва купата за най-техничен състезател на първенството. Никола Ненчев от 9В клас спечели бронзов медал, след изключителна игра и борбеност, а на Диян Димитров от 9В клас, малко не му достигна и остана без медал, но се справи отлично и достойно.


2 МЕДАЛА ЗА ВЪЗПИТАНИЧКИТЕ НА ПМГ „ИВАН ВАЗОВ“

2 медала за възпитаничките на ПМГ „Иван Вазов“ от проведения Национален шампионат по хвърляния в град Балчик на 19-20.02.22 год. Виктория Михова от 8В клас, спечели сребърен медал и с нейно лично постижение 40.28 м. Дияна Стоянова от 10Б клас, спечели бронзов медал с 30.44м

И двете момичета от гимназията се състезават в една и съща дисциплина – хвърляне на чук.


СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ ЗА НАШИ ОСМОКЛАСНИЦИ ОТ ДВАДЕСЕТ И ВТОРАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА УЧЕНИЧЕСКИЯ ИНСТИТУТ ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА

В ежегодната Ученическа конференция по математика и информатика УК’22, , организирана от Ученическия институт по математика и информатика, проведена дистанционно на 22.01.2022, взеха участие 3 проекта в секцията по информатика и ИТ и един проект в секцията по математика.
Вазовци може да се похвалим със специалните награди, които получиха проектът „Теория на групите в Кубчето на Рубик“ на Павлин Панов от 8а и проектът на неговите съученички Вяра Георгиева и Славина Цонева „Proud to be linguist“.
Председателят на журито  по математика – проф. Емил Колев беше впечатлен от разработката на най-малкия участник в секцията – нашият Павлин, да владее свободно терминология, неподвластна дори на студенти в университетите и да я прилага върху решаването на Кубчето на Рубик. А преседателят на журито по информатика и ИТ – доц. Емил Келеведжиев оцени приложимостта на образователния сайт по математическа лингвистика на Вяра и Славина. http://proudtobealinguist.000webhostapp.com/

Нашите  дебютанти в ученическата конференция – Димитър и Павлин от 10б също се представиха много добре с проекта си „Lua education“, в който са показани възможностите на езика за създаване на игри Lua и платформата за игри Roblox за създаване на интерактивни уроци и учебни игри.
Проектът на Делян от 12а, изследващ възможностите на една друга среда за създаване на игри и симулации – Unity, също беше приет с голям интерес.
Да пожелаем успех на всички наши млади изследователи и приложници в областта на информатиката, математиката и природните науки и нови полезни проекти и разработки!

 

 

 

 

 

 


6 МЕДАЛА ЗА ВАЗОВЦИ ОТ ТУРНИРА „ЛЕКОАТЛЕТИТЕ НА ДОБРУДЖА“
(1 ОКТОМВРИ 2021)

снимка на отбора

Отбор по лека атлетика ПМГ „Иван Вазов“

На 01 октомври 2021 г. в СК „Добротица“, зала по лека атлетика, се проведе лекоатлетически турнир „Лекоатлетите на Добруджа“, посветен на Деня на град Добрич и на 81-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа отново към България. Спортната проява се осъществи със съдействието на Община град Добрич. В тази оспорвана надпревара 6 медала спечелиха представителите на ПМГ „Иван Вазов“ начело с техния треньор и ръководител Гергана Иванова.

Прочети още…