Постижения 2018/2019

Успешно представяне на отбора по информатика на Националния летен турнир в Русенски университет „Ангел Кънчев“

Новопрохождащият ни отбор по състезателна информатика се представи отлично на Националния летен турнир по информатика, който тази година се проведе в Русенски университет „Ангел Кънчев“ от 7 до 9 юни 2019 г.

Да поздравим Вяра, Павлин и Славина с успеха им и да им пожелаем още много и все по-големи успехи в тази изключително трудна дисциплина!

Очакваме новите петокласници да влеят свежи сили в отбора и да постигнат още по-големи успехи!

Отборът по Роботика класиран за финалите в Дивизия В

Отборът по Роботика на ПМГ е класиран за финалите в София в дивизия В и ще има възможност да защити показаните в трите кръга резултати на 15 юни в София.

Да поздравим Ростислав от 10а, Илиян, Делян, Захари и Димитър от 8а, Криси и Вики от 8б, Теодор и Илиян от 7а и да им стискаме палци на финалите!

Участие на ученици от ПМГ в международен университетски проект на НАСА

Единственият ученически отбор, участващ в международния университетски проект на НАСА  Simulation Exploration Experience SEE 2019
е от ПМГ „Иван Вазов“, гр. Добрич. Лидер на отбора е Данаил от 12а клас. Проектът „BioDome“ беше високо оценен и се надяваме следващата година да успеем да реализираме още много хубави идеи в областта на симулациите!

Много добро представяне
на Националната олимпиада по история

Мартина Пламенова Иванова от 7 А клас на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ достойно представи нашето училище и областта на Националната олимпиада по история, като получи оценка Много добър и се нареди сред най-добрите в страната .
Това е резултат от упорит труд и интерес към историята!
Неин учител и вдъхновител е г-жа Радка Вълчева.
Пожелаваме й още много успехи!

Националната олимпиада по история и цивилизация се организира от Министерството на образованието и науката (МОН) съвместно с регионалните управления по образованието (РУО), Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и училищата.

Олимпиадата се провежда в три кръга – общински, областен и национален. В първите два кръга имат право да участват ученици от V до XII клас. До националния кръг на олимпиадата се допускат ученици от VІІ и ХІІ клас.

Националният кръг на олимпиадата се провежда на два етапа – на 20 и 21 април 2019
година, в гр. Копривщица, при домакинството на РУО – София–регион. Проверката на знанията и уменията се извършва в писмен вид на първия етап от националния кръг. Вторият етап от националния кръг представлява събеседване на допуснатите ученици с членовете на Националната комисия.
Писмените работи на учениците от VII и XII клас на областния и националния кръг
са анонимни.


Ученичка от Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ печели пълна стипендия за участие в международен космически лагер

Избрани са финалистите в конкурса на Община Добрич и Център за творческо обучение, които печелят  две пълни стипендии за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey.
Конкурсът се проведе в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Добрич и Центъра за творческо обучение в областта на образованието паралелно от националния конкурс за Център за творческо обучение, чиито резултати бяха обявени в началото на тази седмица на фейсбук страницата на Центъра.
Експертното жури оцени всички кандидатури от град Добрич и взе единодушно решение да присъди две пълни стипендии.

Едната се присъжда на ученичката Симона Тодорова Йорданова от IXВ клас на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“.

Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Добрич са класирани за Space Camp Turkey и могат да участват след заплащане на съответната такса.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.