Постижения 2018/2019

Ученичка от Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“ печели пълна стипендия за участие в международен космически лагер

Избрани са финалистите в конкурса на Община Добрич и Център за творческо обучение, които печелят  две пълни стипендии за участие в международния космически лагер Space Camp Turkey.
Конкурсът се проведе в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Добрич и Центъра за творческо обучение в областта на образованието паралелно от националния конкурс за Център за творческо обучение, чиито резултати бяха обявени в началото на тази седмица на фейсбук страницата на Центъра.
Експертното жури оцени всички кандидатури от град Добрич и взе единодушно решение да присъди две пълни стипендии.

Едната се присъжда на ученичката Симона Тодорова Йорданова от IXВ клас на Природоматематическа гимназия „Иван Вазов“.

Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Добрич са класирани за Space Camp Turkey и могат да участват след заплащане на съответната такса.

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.